Vesti

Nema para za završetak naselja kod Gračanice

Dvadeset stanova u naselju Padalište i sedamdeset kuća u Novom Badovcu na centralnom Kosovu, namenjenih raseljenim i socijalno ugroženim, čiju izgradnju finansira Vlada Republike Srbije ove godine neće dobiti stanare, saznaje KIM radio.

Nedostatak finansijskih sredstava za infrastrukturu još jednom će odložiti raspodelu ključeva i useljenje interno raseljenih i socijalno ugroženih porodica u deveteset stambenih objekata kod Gračanice. Državni sekretar u Ministarstvu za KiM, Zvonimir Stević, kaže da se intenzivno radi na rešavanju problema. On očekuje da će do kraja godine radovi biti okončani, jer su ostali još radovi na izgradnji infrastrukture, za koju nema novca. “Nedostaje još oko 80 miliona dinara i činimo napore da se kroz rebalans budžeta, a možda i pre obezbede neophodna sredstva. Mislim da će kuće biti gotove i spremne do kraja godine nakon čega će se izvrštiti raspodela ključeva i useljenje interno raseljenih u socijalno ugroženih“, kazao je Stević KIM radiju. Prema Stevićevim rečima, Ministarstvo za KiM zajedno sa Ministarstvom za infrastrukturu čini sve kako bi se za ove porodice obezbedila sredstva za izgradnju još jednog broja kuća kod Novog Badovca. „Nedostatak sredstava je glavni razlog što kuće nisu završene i sa Ministarstvom za infrastrukturu činimo napore da obezbedimo ta sredstva“, kazao je Stević. Na rešavanje stambenog pitanja čeka veliki broj interno raseljenih i socijalno ugroženih lica u centralnom Kosovu i Metohiji, koji su proteklih jedanaest godina utočište našli u kolektivnom smeštaju. Prvobitno planirano uručenje ključeva bilo je planirano za 28. jun ove godine, ali je zbog finansijskih problema odloženo. Na konkurs za raspodelu kuća u Badovcu, javilo se više od  300 porodica.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017