Vesti

Slaba naplata struje u Kosovskoj Mitrovici

Ukupna dugovanja građana i privrednih subjekata za utrošenu električnu energiju prema “Elektrodistribuciji” u Kosovskoj Mitrovici procenjuju se na 150 miliona dinara, saopšteno je iz Elektrokosmeta.

Prema podacima kojima raspolaže ova kompanija, račune redovno izmiruje oko 26 procenata građana Kosovske Mitrovice. U cilju poboljšanja naplate električne energije i kvaliteta napona, “Elektrodistribucija’ sprovodi redovna isključenja nesavesnih potrošača sa elektro-energetske mreže u gradu. Najveći dužnici su domaćinstva koja koriste parne kotlove za zagrevanje prostorija i njihovi prosečni računi premašuju 100 hiljada dinara. Direktor “Elektrodistribucije’ u Kosovskoj Mitrovici Jovica Đoković za Kontakt Plus radio kaže da se ukupna dugovanja građana i privrednika procenjuju na 150 miliona dinara. Đoković ističe da potrošači jednom isključeni sa elektro-energetske mreže moraju da izmire sva dugovanja u roku od mesec dana kako bi ponovo bili priključeni na istu. “Ti potrošači moraju da uplate preko 50 odsto najvećeg pojedinačnog računa odmah, a ostatak ukupnog dugovanja u roku od mesec dana, jer će u suprotnom opet biti na listi za isključenje’, tvrdi Đoković. Za sada olakšice za socijalno ugrožena i interno raseljena lica ne postoje, kaže Đoković i ističe da Mitrovčani trenutno troše 30 megavata struje dnevno. On dodaje da će struje u predstojećem periodu biti dovoljno pod uslovom da građani smanje opterećenje i nađu drugu alternativu za grejanje. Krajem decembra prošle godine, nakon jedne decenije građanima Kosovske Mitrovice po prvi put su stigli računi za utrošenu električnu energiju. Gradjani Zvečana, za razliku od Mitrovčana, potrošenu elektrčnu energiju plaćaju Trepči koja od Elektroprivrede Srbije dobija zbirni račun i u ovom slučaju ima ulogu distributera.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017