Vesti

KEK spreman za zimsku sezonu

Kosovska elektroenergetska korporacija (KEK) spremna je za predstojeću zimu i veruje se u stabilno snabdevanje strujom i za slučaj povećane potrošnje, kaže portparol Viktor Bužalja.

Bužalja je KIM radiju kazao da je KEK u toku letnje sezone obavio remont svih proizvodnih jedinica, što je automatski dovelo do povećanja kapaciteta. ’Za proizvodnju struje sada su spremna dva bloka TC “Kosovo  B’,   na kojim je nakon zamene rotora povećan kapacitet za 10 odsto. Imamo na raspolaganju i tri bloka ’Kosovo A’. Sa zemljama u regionu sklopili smo i dugoročne ugovore za uvoz tri vrste električne energije’, rekao je Bužalja. On nije kazao da li Kosovo struju uvozi iz Srbije. Prema njegovim rečima struja je obezbeđena za hitne i vanredne situacije i da veruje da tokom zime neće biti problema sa snabdevanjem električnom energijom. “Ukupni kapacitet dostiže do 950 megavat/sati. Jedan blok TC “Kosovo A’ stalno se nalazi u rezervi zbog starosti blokova, uticaja na okolinu i povećanja proizvodnje’, rekao je Bužalja. Portarol KEK-a kaže da je do boljeg snabdevanja potrošača došlo i zahvaljujući povećanoj naplati struje i da su danas restrikcije retke. „Potrošači A i B kategorije već duže vreme ne podležu restrikcijama, dok C kategoria ima restrikcije u časovima visoke potrošnje. Oni koji plaćaju imaće neprekidno struju, a oni koji ne plaćaju biće isključeni i neće biti tolerisani od strane KEK-a“, rekao je Bužalja i dodao da se svakog meseca sa mreže išključuje oko 10 hiljada individualnih potrošača. On je kazao da potrošači KEK-u duguju preko 350 miliona evra.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017