Vesti

Srbi najčešći korisnici humanitarnog prevoza na Kosovu

Humanitarni autobuski prevoz jedina je specifična usluga koju kosovska vlada obezbeđuje zajednici kosovskih Srba.

U Ministarstvu saobraćaja, pošte i telekomunikacija dobijaju zahteve svih zajednica za humanitarni prevoz, ali najveći broj zahteva dolazi iz srpske zajednice. Autobuske linije, između ostalog, povezuju Kosovsku Mitrovicu sa Brezovicom, Velikom Hočom, Orahovcem, Osojanem, Klinom i Babinim Mostom, kao i sa mestima na centralnom Kosovu. Svi ovi autobusi, put srpskih sredina kreću sa glavne gradske autobuske stanice u Kolašinskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u proceduri su zahtevi za linije koje bi povezivale Mitrovicu preko Prištine sa mestima na Brezovici i nekim selima na centralnom Kosovu kao što su Dobrotin, Gušterica, Gračanica, Babin Most i Laplje Selo. Portparol Ministarstva saobraćaja, pošte i telekomunikacija u Vladi Kosova, Dževdet Požari, kaže za Kontakt Plus radio da je dovoljno da najmanje 10 građana iz mesta koja nisu uključena u postojeće linije, a koji tvrde da postoji ograničenje njihove slobode kretanja, podnesu zahtev da se njihova mesta uključe u usluge autobuskog humanitarnog prevoza. Požari navodi da je procedura podnošenja zahteva veoma efikasna jer zahtevi nisu previše opširni i mogu se lako razmotriti i do sada su svi odobreni. “Imamo neke linije koje se odvijaju 22 puta u toku meseca, uključujući dolaske i polaske. Kod nekih imamo 12, prosto, to je svakog drugog dana. Linije su zasnovane na zahtevima stranaka i na tehničkim ocenama istih koje su uzeli u obzir olakšanje života gradjana na Kosovu’, rekao je Požari za Kontakt plus radio. Usluga humanitarnog autobuskog prevoza prvi put je uspostavljena 1999. godine, pod odgovornošću UNHCR-a, a odgovornost je 2001. godine preneta na UNMIK. Od 2007. godine Ministarstvo transporta i komunikacija i Ministarstvo za zajednice i povratak u Vladi Kosova su prema sporazumu sa UNMIK-om preuzeli potpunu odgovornost za ovu uslugu, uključujući tu i finansiranje, upravljanje i bezbednost.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017