Vesti

O. Ivanović: Razgovori Beograda i Prištine ne mogu da čekaju

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, Oliver Ivanović, izjavio je danas da očekuje da će pregovori Beograda i Prištine krenuti brzo i to sa „lakšim temama”, dok će one ozbiljnije doći na red u aprilu ili maju nakon konstituisanja Vlade i Skupštine Kosova.

„Razgovori Beograda i Prištine ne mogu da čekaju. Srbija je toga potpuno svesna, Albanci baš i nisu, ali je zato opet tu međunarodna zajednica, pre svega EU, koja ne može sebi da dozvoli da u srcu Evrope ima zamrznuti konflikt’, rekao je Ivanović agenciji Beta. „Najverovatnije ćemo brzo krenuti sa razgovorima, ali ćemo se prvo baviti lakšim temama. Ozbiljnije teme će doći tek nakon konstituisanja nove Vlade i Skupštine krajem aprila, možda maja’, kazao je državni sekretar. Ivanović je ocenio da su vanredni parlamentarni izbori, raspisani za 13. februar, očekivani posle institucionalne krize nastale ostavkom predsednika Kosova Fatmira Sejdijua. „Postoje rokovi koje bi Albanci rado ignorisali, ali im ne da međunarodna zajednica’, kazao je Ivanović i dodao da se čak i datum izbora mogao predvideti. „Status je po Albancima rešen ali po nama nije, veći deo EU misli takođe da je status rešen, ali su svesni da rešenje nije čvtrsto i stabilno, pa je interes da se uđe u pregovore’, kazao je državni sekretar. Prema njegovim rečima, temu razgovora ne može da forsira jedna strana - ona mora biti zajednički interes sve tri strane, i Srbije i EU i kosovskih Albanaca. “Od teme zavisi i sastav tima koji će najverovatnije biti na tehničkom nivou - što znači na nivou eksperata’, dodao je Ivanović. On je rekao da smatra da na političkoj sceni Kosova nakon izbora neće doći do promena. “Dve glavne partije će biti i dalje Demokratska pratija Kosova Hašima Tačija, dok će Demokratski savez Kosova imati nešto manje zbog dve snažne frakcije koje su približno istih snaga’, kazao je Ivanović. Prema Ivanovićevim rečima, na političku scenu će ući Albin Kurti, vođa pokreta Samoopredeljenje, dok će gubitnici biti tri političke partije - Alijansa za budućnost Kosova (Ramuša Haradinaja), Alijansa za novo Kosovo (Bedžeta Pacolija) i Demokratski savez Dardanije.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017