Vesti

SO Gračanica: Određena visina dažbina za opštinske usluge

SO Gračanica je juče na četvrtoj vanrednoj sednici usvojila dopunu pravilnika koji određuju visinu dažbina za opštinske uluge, kao i predlog o prebacivanju neutrošenih budžetskih sredstava.

Odbornici su raspravljali o dopuni Pravilnika za takse, tarife i kazne opštinskih usluga koji se odnosi na deo pravilnika namenjen za Odeljenje budžeta i finansije, objavljeno je na sajtu opštine Gračanica.  Ovim pravilnikom su obuhvaćena zaduženja za obavljanje svih vrsta poslovnih delatnosti na teritoriji opštine Gračanica. Na sajtu opštine Gračanica navedeni su primeri po kojima će npr. građevinska firma u kojoj radi najviše 5 radnika na godišnjem nivou plaćati opštinsku taksu od 1.000 evra. Građevinska firma koja zapošljava više od 10 radnika biće u obavezi da plaća opštinsku taksu od 3.000 evra. Trgovinska preduzeća na malo, npr. Supermarket – 500 evra, Minimarket -200 evra. Godišnja zaduženja opštinskih taksi za društvena preduzeća iznosiće 800 evra, dok će se za zanatsko-trgovinske radnje plaćati taksa od 100 evra, stoji na sajtu decentralizvane opštine.    Prebacivanje budžetskih sredstava unutar programa iz jedne ekonomske kategorije u drugu, bila je treća tačka dnevnog reda. Odbornici su usvojili predlog o prebacivanju neutrošenih budžetskih sredstava koja će biti namenjena za kupovinu medicinske opreme, izradu sistema za grejanje u manastiru Gračanica i kupovinu vozila.  Sednici su prisustvovali predstavnici misije OEBS-a i ICO-a na Kosovu.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017