Vesti

Piter Fejt: Beograd i Priština spremni za dijalog

Međunarodni civilni predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt istakao je da postoji spremnost Beograda i Prištine za dijalog i smatra da na taj proces ne bi trebalo da utiču parlamentarni izbori na Kosovu, čije se održavanje očekuje početkom 2011. godine.

’Potrebno je definisati ciljeve i početi sa praktičnim rešavanjem životnih problema ljudi’, rekao je Fejt sinoć na tribini u Štrpcu, prenosi FoNet. Prema njegovim rečima, taj dijalog bi mogao da se vodi po modelu dve Nemačke o pitanjima važnim za život ljudi, bez obzira na nepomirljive stavove dve strane o statusu. ’Mislim da je ovo istorijska prilika da se problemi rešavaju na zajedničkom putu ka EU, što podržava i Brisel’, naglasio je Fejt. On bi voleo da Srbi sa Kosova imaju jedinstven stav i poruke prema albanskoj zajednici, koje bi jasno iznosili u parlamentu i borili se za što bolji život u opštinama. ’Mislim da bi bio jako dobar zajednički glas Srba južno i severno od Ibra. Oni albanskoj zajednici jasno treba da kažu šta žele’, rekao je Fejt. Fejt smatra da bi dobar način za organizovanje Srba bilo Srpsko nacionalno veće, koje bi okupljalo ljude iz te zajednice ’južno od Ibra, zajedno sa onima koji žive severno od reke’. On je ocenio da je ’veoma značajna’ i dobra zaštita manastira, crkava i drugih kulturnih i religijskih spomenika srpske zajednice na Kosovu. Na tribini ’Posle konflikta - stvarni život’, bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović se saglasio da je neophodno početi dijalog što pre, ali je i izrazio bojazan da ’vreme pred izbore nije baš dobro za razgovor’. Čović smatra da postoje pitanja koja nije teško rešiti, poput struje i mobilne telefonije, ali je ukazao na probleme nestalih osoba i ratnih zločina, ’koje bi trebalo rešiti što pre, bez obzira na to ko su žrtve i ko je činio zločine’. On je rekao da bi Srbi trebalo da učestvuju na svim izborima na Kosovu i da se u institucijama bore za svoj opstanak i prava. ’Onda je odgovornost na jačima, na albanskoj zajednici, ali da to stvarno bude zajednički, multietnički život, a ne sam deklarativno’, objasnio je Čović. Predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović je rekao da je dijalog Beograda i Prištine ’neophodan’, ali i da bi bilo dobro da njegov garant budu SAD. Petrović je ocenio da se odluka ove stranke da učestvuje u institucijama Kosova pokazala kao dobra po sprsku zajednicu. Prema njegovim rečima, prošlo je vreme raznih ’patriota’ koji samo daju velike izjave, a narod grca u problemima. ’Smatramo da je najveći patriotizam rešavati svakodnevne, životne probleme Srba na Kosovu, što im pomaže da ostanu na svojim ognjištima’, zaključio je Petrović.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017