Vesti

Savez slepih kosovskomitrovačkog okruga bez prostorija

Savez slepih i slabovidih kosovskomitrovačkog okruga “Svetski dan čoveka sa belim štapom” dočekuje bez poslovnog prostora.

Savez slepih i slabovidih kosovskomitrovačkog okruga broji oko 130 članova, od toga dva člana su deca đačkog uzrasta. Predsednik saveza Radovan Jakovljević za Kontakt Plus radio je kazao da su njihove potrebe velike i specifične, ali da najveća muka koju mitrovački savez ima je poslovni prostor.  ’Razgovarali smo sa predsednikom opštine Ivicom Mirkovićem i upoznali ga sa ovim problemom. On nije znao da Savez nema prostorije iako smo se mi obraćali i ranije opštini pismenim putem. Sledeće nedelje, otići ćemo do njega da vidimo da li ima nekih rezultata ’, kaže Jakovljević. Međutim predsednik opštine Ivica Mirković kaže da trenutno nisu u mogućnosti da pomognu.  ’Trenutno, opština ne raspolaže slobodnim prostorom tako da ne možemo odmah da im izađemo u susret, ali čim se ukaže neka prilika, opština će učiniti sve da osobama sa ovim hendikepom obezbedi prostor za normalno funkcionisanje’, kaže Mirković. Dan osoba sa ovim hendikepom, mitrovački savez je obeležio proteklog vikenda međunarodnim šahovskim turnirom na kome je pobedu odneo Zoran Kostadinovski iz Makedonije.  Obeležavanje 15. oktobra, kao Dana slepih i slabovidih počelo je 1992. godine odlukom UN, što je za cilj imalo isticanje problema slepih i slabovidih osoba, kojima je samostalno kretanje jedan od ključnih problema. U Srbiji ne postoji baza podataka o slepima i slabovidima, a prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji živi više od 12.000 slepih, među kojima je malo onih koji mogu da se kreću samostalno, odnosno uz pomoć belog štapa.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017