Vesti

Dijalog naš nasušni

Pisanje nove istorije o odnosima Srba i Albanaca, lečenje od ksenofobije i rasizma osnovni su pokretači za uspostavljanje dijaloga Srba i Albanaca, saglasni su panelisti debate „Civilni dijalog Kosovo-Srbija”.

Organizatori  inicijative o pokretanju civilnog dijaloga Kosovo-Srbija, Ljuan Šlaku - izvršni direktor Kosovske Fondacije za otvoreno drustvo (KFOS), Sonja Biserko - predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Latinka Perović - istoričar i Branislav Stojanović - analitičar, saglasili su da je dug decenijski period loših odnosa između Srba i Albanaca moguće prevazići jedino dijalogom i uklanjanjem predrasuda koje su dovele do tih odnosa. Latinka Perović mišljenja je da oba naroda treba da “reaguju prema realnim okolnostima koje su obeležene teškim istorijskim nasleđem oba naroda’. “To je nasleđe koje je obeleženo veoma teškim nepoverenjem, ekstremnim reakcijama uključujući i ksenofobiju i rasizam. Mi polazimo sa te osnove u nameri da se od nje polako odvajamo i da normiramo svoje međusobne odnose polazeći od prava svakog čoveka bez obzira kojoj etničkoj grupi, rasi ili religiji pripada. Ovaj naš susret je jedna kap u moru potreba da se ti odnosi menjaju i da se ceo naš prostor civilizuje’, rekla je Perović. Za uspeh dijaloga potrebna je, po Latinki Perović, unutrašnja promena svake zajednice uz uvažavanje naloga svake generacije. Po Branislavu Stojanoviću, filozofu-analitičaru, mlade ljude treba učiti o istoriji Srba i Albanaca a za to je potrebno pisanje novih udžbenika iz istorije. “Nauka odnosa Albanaca i Srba još ne postoji. Mladi su pod uticajem školskog aparata koji je vrlo primitivan. Postoje istorijske knjige koje su ispod svakog nivoa. Ipak na jednom nivou elitne kulture, kosovska scena savremene umetnosti je trenutno najvitalnija i najbolji deo evropske scene umetnosti. Problem je što je ona potpuno nevidljiva na Kosovu zato što ne postoje sofisticirane institucije. Za 20 godina kada se bude pisala istorija umetnosti ta istorija će moći biti napisana od mene par kolega iz Beograda i nekog internacionalnog umetnika. To su temeljne strukture’, rekao je Stojanović. Sonja Biserko je na debati u Medija centru u Čaglavici rekla su “Srbi na jugu Kosova spremniji da se odupru beogradskoj instrumentalizaciji njihovog položaja’. “Mislim da je vrlo važno da Srbi na Kosovu postanu subjekt a ne objekt stalne instrumentalizacije Beograda. Nažalost to se na severu još nije desilo. Međutim sve poruke iz sveta i relevantnih faktora pokazuju da neće biti podele Kosova i vrlo je važno da Srbi na severu to što pre shvate i da se sami okrenu Prištini kao glavnom gradu te da svoje intetrese i svoju budućnost grade u tom kontekstu sa svim onim što treba da ostane njihova komunikacija sa Beogradom’, kazala je Biserko. Put ka Evropi je po rečima Ljuana Šlakua, izvršnog direktora KFOS-a, jedino moguć stvaranjem relaksiranijih političkih odnosa i emancipacijom oba naroda. U tom cilju, rekao je Šljaku, on bi podržao i u prvom redu predvodio održavanje Parade ponosa i u Prištini.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017