Vesti

Marnjak preuzima dužnost šefa EULEKS-a

Francuski general-pukovnik Gzavije But de Marnjak od danas će biti na čelu EULEKS-a, smenjujući na toj dužnosti zemljaka Iv de Kermabona.

Gzavije de Marnjak, iz Francuske, preuzeće danas dužnost šefa misije EU za vladavinu prava na Kosovu, saopšteno je iz EULEKS-a. De Marnjak će dužnost preuzeti od Iv de Kermabona, koji je na čelu EULEKS-a bio od februara 2008. godine. Prvog dana upravljanja misijom Marnjak će se sastati sa vršiocem dužnosti predsednika Kosova, Jakupom Krasnićijem i premijerom Hašimom Tačijem, kaže se u saopštenju dostavljenom KIM radiju. „Ulazimo u narednu fazu EULEKS-ovog rada. Pod svojim prvim mandatom i pod odličnom upravom Iv de Kermabona, misija je snažno utemeljena i u potpunosti izvršava svoj osnovni mandat’, rekao je de Marnjak. Govoreći o svojim prioritetima na mesto novog šefa EULEKS-a, de Marnak je kazao da će njegovi “najbitniji prioriteti biti ponovno uspostavljanje vladavine prava na severu Kosova i nastavak borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala’. “Takođe ću nastaviti da ohrabrujem i podržavam lokalne institucije vladavine prava u ispunjavanju evropskih standarda’, istakao je Marnjak koji na mesto šefa EULEKS-a ima ugovor na godinu dana sa mogućnošću produženja. De Marnjak slovi za veoma dobrog poznavaoca situacije na Kosovu, pošto je od 2007. do 2008. bio komandant KFOR-a.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017