Vesti

Ustoličen patrijarh Irinej

Patrijarh srpski Irinej, 45. poglavar SPC, svečano uveden u tron vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne crkve, u Pećkoj Patrijaršiji.

Crkvenim zvonima i Svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Sveti Apostoli u Pećkoj patrijaršiji, na Kosovu i Methiji, završena je ceremonija svečanog ustoličenja patrijarha srpskog Irineja na Svetosavski tron. Liturgija je počela u 10 sati, a po njenom završetku, oko 12 časova i 40 minuta, usledilo je svečano ustoličenje patrijarha Irineja. Čin ustoličenja 45. poglavara SPC identičan je onom koji je dan nakon izbora, 23. januara, održan u Sabornoj crkvi u Beogradu. U tron vrhovnog poglavara njegovu svetost uveli su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan, koji su, tokom čina ustoličenja, patrijarhu Irineju uručili panagiju arhiepiskopa (mala ikona koja se nosi na prsima), žezlo i belu panakamilavku (kapu). Patrijarh Irinej je, po ustoličenju, održao kratku besedu. Autentični mermerni tron koji se nalazio u centralnom manastirskom hramu Svetih apostola nije sačuvan, ali je samo mesto ograđeno i na njemu je postavljen izrezbareni tron na kome će sedeti srpski patrijarh. Tron je dar najuglednije grčke igumanije Nikodime i monahinja manastira Ormilija. Liturgiji u Pećkoj patrijaršiji prisustvuje predsednik Srbije Boris Tadić. Na svečanom ustoličenju prisutno je više od 400 visokih zvaničnika, predstavnika pravoslavnih crkava iz sveta i istalih verskih zajednica. Među prisutnima su predstavnici crkava i verskih zajednica, nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, muftija Muhamed Jusufspahić i reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić. Rusku pravoslavnu crkva predstavlja mitropolit Ilarion, Jerusalimsku patrijaršiju arhiepiskop Tefilaktos, Gruzijsku patrijaršiju mitropolit Gerasim, Rumunsku pravoslavnu crkvu mitropolit Irinej, Bugarsku pravoslavnu crkvu mitropolit Domentijan, poglavar Kiparske pravoslavne crkve Hrizostom, Grčku pravoslavnu crvku mitropolit Teologos, Albansku pravoslavnu crkvu mitropolit Ignacios, a ustoličenju pristvuje i predstavnik Poljske pravoslavne crkve. U Pećkoj Patrijaršiji se nalaze poslanik Samostalne srpske demokratske stranke u Hrvatskom Saboru Milorad Pupovac i princ Aleksandar Karađorđević sa porodicom. Ceremoniji prisustvuje ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin, predstavnici diplomatskog kora, šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, komandant KFOR-a Erhard Biler i šef EULEKS-a Iv de Kermabon. U manastirskoj porti i ispred nje nalazi se nekoliko hiljada vernika. Pored vernika sa Kosova i Metohije, mnogi u stigli iz čitave Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Ceremniju prati oko 50 domaćih i stranih novinara. Vernici i novinari koji nisu mogli da uđu u portu ceremoniju mogu da prate preko video bima.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017