Vesti

U Pećku Patrijaršiju vernici iz svih krajeva

Nekoliko hiljada vernika, raspoređenih u oko 50 autobusa stiglo je u Pećku Patrijaršiju na ustoličnje 45. poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Predsednica Kola srpskih sestara iz Herceg Novog, Dragica Spajić, rekla je za KIM radio da je iz Herceg Novog, osim članova ovog udruženja, pristigao veliki broj ljudi. Ona je naglasila da od 2004. godine na Kosovo dolazi često, ali je izrazila posebno zadovoljstvo što danas prisustvuje ovom svečanom činu. „Donosoili smo pomoć za narodnu kuhinju. Sada organizujemo poklonička putovanja. Inače smo juče obišli srednju medicinsku školu u Velikom Ropotovu i odneli neke knjige koje je naša gradska biblioteka pripremila“, rekla je Spajićeva. Vučko Milarsić stigao je na ustoličenje patrijarha iz Podgorice. „Došli smo organizovano sa pet autobusa iz Podgorice i jednim iz Nikšića. Krenuli smo sinoć oko 9 sati, ovde smo stigli jutros u 6. Na putu smo dobro prošli, te kontrole na prelazu su bile korektne. Ovo je događaj stoleća, osećamo se veselo, raspoloženo duhovno što smo danas ovde došli“, kaže Milašić. Prema procenama u Pećkoj Patrijaršiji ustoličenju srpskog patrijarha prisustvuje oko pet hiljada vernika. Autobuse i ostala vozila u kojima su bili vernici i novinari, od Kosovske Mitrovice do Peći sprovela je Kosovska policija dok su vernici sa centralnog Kosova do Pećke Patrijaršije stigli bez policijske pratnje. Ustoličenje pogalavara SPC prati i veliki broj novinarskih ekipa iz zemlje, ali i okolnih zemalja.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017