Vesti

Pećka Patrijaršija: Počela sveta liturgija

Crkvenim zvonima i Svetom arhijerejskom liturgijum u hramu Sveti Apostola u Pećkoj Patrijaršiji počelo je svečano ustoličenje patrijarha srpskog Irineja. Predsednik Srbije Boris Tadić stigao u Pećku Patrijaršiju.

Patrijaršijska zvona oglasila su se pre nekoliko minuta što je označilo izlazak patrijarha Irineja iz njegove rezidencije kada će se uputiti ka hramu gde će se vršiti sveta arhijerejska liturgija. U Pećku Patrijaršiju pre 15 minuta stigao je predsednik Srbije Borisa Tadić sa saradnicima. Od ostalih visokih zvanica tu su ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin, princ Aleksandar i Princeza Katarina Karađorđević kao i predstavnici svih pravoslavnih crkava, ruske, grizijske i grčke. Na ustoličenje patrijarha Irineja u Pećku Patrijaršiju stigli su i predstavnici ostalih verskih zajednica Stanislav Hočevar i Muhamed Jusufspahić. Ustoličenju srpskog patrijarha prisustvuje i šef EULEKS-a Iv de Kermabon. U Pećku Patrijašiju svakog trenutka pristiže veliki broj vernika koji ustoličenje prate preko vido bimova koji su postavljeni u manastirskoj porti.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017