Vesti

Svečano ustoličenje patrijarha Irineja

Njegova svetost srpski patrijarh Irinej će danas svečano biti ustoličen u Pećkoj Patrijaršiji.

Veliki broj vernika je već stigao u Pećku Patrijaršiju,  dok autobusima organizovano iz različitih mesta svakog časa pristiže sve veći broj njih kako bi prisustvovali svečanom činu ustoličenja 45. srpskog patrijarha. Za zvanice i druge goste manastirska vrata će biti otvorena do 10h kada počinje Sveta arhijerejska liturgija, koju će uz sasluženje više arhijereja SPC i drugih pomesnih pravoslavnih crkava služiti njegova svetost patrijarh Irinej. Nakon liturgije patrijarh će svečano biti uveden u tron srpskih patrijaraha, a zatim i održati kratku besedu. Sam čin svečanog ustoličenja biće potpuno identičan onom, koji je dan nakon izbora 23. januara upriličen u sabornoj crkvi u Beogradu. Prema programu svečanosti predviđeno je da patrijarh Irinej posle toga da kratku izjavu novinarima. Za bezbednost oko Patrijaršije zaduženi su italijanski vojnici KFOR-a, dok su izvan zidina i na prilazima do manastira raspoređeni KPS policajci.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017