Vesti

Izbori na Kosovu 30. januara?

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu mogli bi da budu održani 30. januara sledeće godine, preneo je prištinski list ’Expres’ pozivajući se na zapadne diplomate akreditovane u Prištini.

Održavanje izbora krajem januara je optimalan rok, jer do tada treba spremiti i izglasati zakon o izborima, a uklapa se i u ustavni rok za održavanje izbora pošto je Fatmir Sejdiju podneo ostavku na mesto predsednika 27. septembra, zbog ocene Ustavnog suda da je prekršio Ustav, obavljajući istovremeno funkcije predsednika Kosova i predsednika Demokratskog saveza Kosova.    “Expres’ dodaje da je kraj januara za održavanje vanrednih izbora, rok prihvatljiv za većinu stranaka na Kosovu, kosovske institucije i međunarodne predstavnike.    Izvor lista je kazao da je premijer Hašim Tači na sastanku sa Fatmirom Sejdijuom insistirao da se izbori održe za dva do četiri meseca, dok je Sejdiju tražio da to bude od četiri do šest meseci.    Onlajn izdanje lista ’Koha ditore’ prenosi danas da je vršilac dužnosti predsednika Kosova Jakup Krasnići zatražio na sastanku od predstavnika Centralne izborne komisije da izbore organizuju u decembru ili najkasnije u februaru sledeće godine. Krasnići je juče imao više konsulatcija sa predstavnicima stranaka, a nastaviće ih i ovih dana.    Predsednik Demokratskog saveza Kosova, Fatmir Sejdiju rekao je nakon sednice predsedništva te stranke da ona neće podržati ideju održavanja vanrednih izbora na Kosovu. Pre no što izbori budu održani, naveo je Sejdiju, potrebno je doneti zakon o izborima, izbornim listama i rešiti druga pitanja kako bi se proces normalno odvijao. U Prištini se spekuliše da nijedna stranka neće uspeti da osvoji dovoljan broj glasova da sama formira vladu.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017