Vesti

S. Rašić: Integracija i administrativna procedura prepreke povratku

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Saša Rašić, ocenjuje da su najveći problemi u procesu povratka Srba i nealbanaca vezani za administrativnu proceduru ali i integraciju nakon povratka.

Rašić objašnjava da sistem i  procedure u mnogome otežavaju proces povratka u smislu vremenskog trajanja i da njegovo ministarstvo već duže vreme pokušava da ubrza tu proceduru, od vremena identifikacije korisnika do konačnog povratka na Kosovo. “Imamo birokratske mehanizme za upravljanje u procesu povratka i to od određenih zajedničkih radnih grupa na lokalnom nivou, pa “idi vidi’ poseta. To sve komlikuje proces povratka u smislu vremenskog trajanja. Zato smo izradili određena dokumenta kao što su strategija i revizija priručnika za održivi povratak’, rekao je Rašić. U samom procesu povratka problemi su različiti  u zavisnosti od mesta povratka. Rašić smatra da je bezbednost  bolja nego pre par godina, sa izuzetkom loše slike u Žaču gde je zabeleženo niz incidenata odnosno napada na Srbe povratnike. Najveći problem u procesu povratka, prema njegovim rečima nije bezbednost već integracija nakon fizičkog dolaska u povratničko mesto. Kao najbolje primere Rašić navodi spontani  povratak u sela u Metohiji, i pored incidenata koji su se dogodili u Žaču jer su ljudi bez obzira na sve rešeni da ostanu. U cilju što uspešnije realizacije procesa povratka, ministarstvo sada ima novi pristup koji podrazumeva povratak ne samo u mesto porekla nego u mesta gde postoje najbolji uslovi za integraciju nakon povratka. U tom smeru realizovano je nekoliko projekata na centralnom Kosovu pa je tako u Lapljem Selu izgrađeno 60 stambenih jedinica nedavno useljenih, a očekuje se završetak još 48 stanova u tom kompleksu za povratnike, raseljena i socijalno ugrožena lica. Takođe, u  Gračanici je ovog leta počela izgradnja dve zgrade sa 40 stanova. Budžet Ministarstva za zajednice i povratak od 7, 5 miliona evra za prošlu i pretprošlu godinu i uz smanjenja od milion evra za ovu nije dovoljan. Pozitivno je to što međunarodni donatori organizacije još uvek imaju dobru volju da finansijski pomognu proces povratka, ali je sve to nedovoljno s obzirom na broj raseljenih.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017