Vesti

Pećka Patrijaršija spremna za ustoličenje patrijarha

U Pećkoj Patrijaršiji vrše se poslednje pripreme za ustoličenje njegove svetosti, patrijarha srpskog Irineja, koje je najavljeno za sutra.

Vikarni Episkop Teodosije, koji je određen za pripremu samog manastira već je danima u Pećkoj Patrijaršiji gde zajedno sa dečanskim monasima nadgleda završne radove u manastirskoj porti i prilazima manastiru. Mitropolit crnogorsko-primorski i administrator Eparhije raško-prizrenske Amfilohije, koji se nalazi na čelu organizacionog odbora, izjavio je da se na ceremoniji ustoličenja patrijaha srpskog Irineja, očekuje više od pet hiljada ljudi. Prema programu svečanosti Sv. arhijerejska liturgija koju će uz sasluženje više arhijereja SPC i drugih pomesnih pravoslavnih crkava služiti njegova svetost patrijarh Irinej počeće u 10.00 časova da bi odmah nakon liturgije patrijarh svečano bio uzveden u tron srpskih patrijarha. Njegova svetost, patrijarh srpski Irinej, izjavio je da je njegovo svečano ustoličenje, u nedelju 3. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji, duhovni i verski događaj od izuzetnog značaja i da od svih očekuje da doprinesu da on protekne u miru i redu. Poglavar SPC je neposredno pre svečanog ustoličenja za 45. naslednika svetog Save, rekao da je Pećka patrijaršija administrativni i duhovni centar Srpske pravoslavne crkve, kao i da je ’ovo jedan od najtežih perioda istorije srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve’. Od važnijih gostiju, pored visokopreosvećenih mitropolita i arhiepiskopa, predstavnika pomesnih pravoslavnih crkava, biće prisutni i velikodostojnici drugih verskih zajednica. Od političkih predstavnika Srbije očekuje se dolazak predsednika Republike Borisa Tadića, a najavljen je dolazak i jednog broja ambasadora iz Beograda kao i predstavnika misije UN, KFOR-a i EULEKS-a iz Prištine. Policija u Peći je potpuno spremna za ustoličenje srpskog patrijarha u Pećkoj Patrijaršiji, rekao portparol KPS za pećki okrug Zećir Keljmendi. U izjavi za KIM radio, Keljmendi je potvrdio da policija sprovodi poslednje pripreme za obezbeđivanje ustoličenja patrijarha srpskog Irineja u Pećkoj Patrijaršiji. Komandant KFOR-a Erhard Biler izjavio je da KFOR, zajedno sa EULEKS-om i Kosovskom policijom, ima plan i da je potpuno spreman za obezbeđivanje ustoličenja srpskog patrijarha Irineja, 3. oktobra u Pećkoj patrijaršiji.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017