Vesti

CIK spremna za izbore

Centralna izborne komisija (CIK) Kosova spremna je da, ukoliko je potrebno, organizuje izbore. Fatmir Sejdiju neće podržati ideju o održavanju vanrednih izbora.

Vršilac dužnosti predsednika Kosova, Jakup Krasnići sastao se danas sa predsednicom Centralne izborne komisije, Valdetom Dakom. Nakon sastanka je saopšteno da je CIK tehnički spremna za organizovanje izbora, ali da zbog brojnih izazova to nije moguće za 45 dana, kako je zakonom predviđeno. „Da bi se obezbedili fer, slobodni i trasparentni izbori, moraju biti ispunjeni određeni uslovi, od adekvatnog budžeta, logistike, sređivanje biračkih spiskova, pitanja javnog informisanja i glasanja u inostranstvu i podrške međunarodne zajednice“, saopšteno je iz predsedništva Kosova. Predsednik Demokratskog saveza Kosova i bivši kosovski predsednik Fatmir Sejdiju rekao je posle sednice predsedništva DSK u Prištini da ta stranka neće podržati ideju o održavanju vanrednih izbora na Kosovu. Sejdiju je istako da je je optimalan rok za održavanje izbora četiri do šest meseci, prenosi Koha ditore. “Pre nego što izbori budu održani, potrebno je doneti zakon o izborima i izbornim listama i rešiti druga pitanja kako bi se proces normalno odvijao’. U saopštenju Demokratskog saveza Kosova, dostavljenom KIM radiju, kaže se da nakon ostavke predsednika Sejdijua, a imajući u obzir aktuelnu političku situaciju, vanredni izbori na Kosovu treba da budu dobro pripremljeni, uz konsensuz partija i u skladu sa Ustavom i zakonom.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017