Vesti

Ficdžerald zadovoljan situacijom na KiM

Komandant združenih savezničkih snaga u Napulju, admiral Mark Ficdžerald, ocenio je danas u severnoj Kosovskoj Mitrovici da je „situacija na Kosovu poboljšana kako u sferi bezbednosti, tako i na polju ekonomije”.

Admiral Ficdžerald je rekao da je iza nas odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu, Generalne skupštine UN-a  te da nas očekuje sledeća faza tokom koje će se, izrazio je nadu, uspeti da se dve strane dovedu do razgovora. On je dodao da i dalje postoje izazovi, razvoj institucija prava i zakona, izazovi u političkoj i ekonomskoj sferi rada.   Admiral Ficdžerald  je naveo da  misija  KFOR-a nije da obavlja aktivnosti vladavine prava, ali da će KFOR, u saradnji sa lokalnim opštinskim predstavnicima, zasigurno štititi okolinu. “Nadamo se da će se dogoditi uspostavljanje vladavine prava i zakona ali to nije u našem mandatu i našim zadacima, to je u mandatu UN I EULEKS-a’, kazao je on. Ficdžerald je ocenio da je u Mitrovici situacija mirna. “Bilo je nekih incidenata ali većina njih je bila vezana za kriminalne aktivnosti. Mislim da većina ljudi želi da se oseća bezbednim’, kazao je on. Govoreći o prenosu ovlašćenja za kontrolu granica, admiral Fidžerald je rekao je veliki problem granica sa Srbijom. “To je ustvari administrativna linija koja nije rešena, a trebalo da se reši dijalogom Prištine i Beodraga’, dodao je Ficdžerald. Komandant Združenih savezničkih snaga u Napulju, sastao se danas u severnoj Mitrovici sa komandantom KFOR-a general majorom Erhardom Bilerom. Biler je kazao da je KFOR pojačao svoje prisustvo u Mitrovici  nakon poslednjih incidenata i da su  na glavnom mostu na Ibru trenutno raspoređeni pripadnici karabinjera, kojima će se u slučaju potrebe pridružiti  KPS i EULEKS.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017