Vesti

Tači i Sejdiu se dogovorili o vanrednim izborima

Predsednici dve najveće stranke kosovskih Albanaca i koalicioni partneri Hašim Tači i Fatmir Sejdiu dogovorili su se da se privremeno nastavi koalicija Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova i da budu organizovani vanredni parlamentarni izbori.

Dogovor je postignut juče posle podne na sastanku Tačija i Sejdijua, prvom otkako je Sejdiu podneo ostavku na funkciju predsednika Kosova. List Koha Ditore piše da je koalicionim partnerima ostalo jedino još da dogovore datum održavanja izbora, dodavši da bi to moglo da se uradi na sastanku predstavnika dve partije narednih dana. Sastanak je održan u jednoj od sala Predsedništva i njemu su, pored Sejdijua, iz redova DSK prisustvovali i Ram Manaj i Ekrem Krueziu. Tači je sam predstavljao DPK. Dobro obavešteni izvor je rekao listu da atmosfera na sastanku nije bila preterano srdačna, ali su koalicioni partneri pokrenuli diskusiju o tome kada bi mogli da budu održani izbori. ’Nije dogovoren nikakav datum ili mesec, ali je izražena saglasnost da čitav proces treba da prati ustav Kosova’, rekao je izvor lista ’Koha ditore’.   O ne suviše srdačnomsusretu Tačija i Sejdiua piše i list ’Kosova sot’, prenoseći da je rok za izbore izazvao sukob u koaliciji. Dnevnik ’Zeri’ navodi da je, u sklopu konsultacija, premijer Tači zatražio podršku najveće opozicione stranke Alijanse za budućnost Kosova, a za uzvrat je obećao da vlada plati odbranu lidera ABK Ramuša Haradinaja u Haškom tribunalu. List konstatuje da je Tači ’primoran’ da zatraži podršku od opozicione ABK. Da bi osigurao podršku te stranke, Tači je njenom rukovodstvu ponudio da, ukoliko podrži razgovore sa Srbijom, Vlada koju on vodi finansijski podrži sudski proces protiv Haradinaja i razmotri njihov zahtev da se izbori ne održe ove godine. Ovu ’ponudu’ Tači je dao potpredsedniku ABK Blerimu Šalji juče, nakon sastanka koji je održan daleko od očiju medija, saopštavaju izvori ’Zerija’. ’Blerimu Šalji je ponuđeno da vlada izdvoji milion evra za finansiranje odbrane Ramuša Haradinaja, ali pod uslovom da ABK podrži razgovore sa Srbijom’, kažu izvori iz ABK.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017