Vesti

Vlada Kosova: Nema zahteva iz Srbije za prisustvo u nedelju

U kosovskoj Vladi tvrde da još nisu dobili zahtev srpskih zvaničnika da prisustvuju ustoličenju patrijarha srpskog Irineja u Pećkoj Patrijaršiji.

Kosovska vlada ocenjuje da ceremonija ustoličenja srpskog patrijarha u Pećkoj Patrijaršiji predstavlja događaj isključivo verske prirode i da on ne treba biti politizovan ni na jednoj strani, prenosi B92. Portparol kosovske Vlade, Memli Krasnići, kaže da je kosovska strana pokazala veliko razumevanje u vezi sa organizacijom ovog događaja. “Važno je da je ovo verska ceremonija, važna za SPC i srpski narod, i u ovom pravcu smo mi pokazali razumevanje, da se formiraju uslovi da ova ceremonija protekne što bolje. Što se tiče učesnika političkih zvaničnika Srbije, naravno da ćemo razmotriti sve zahteve koje ćemo dobiti “, rekao je Krasnići.  Krasnići dodaje da u vezi sa organizacijom ceremonije u Pećkoj Patrijaršiji i učešćem kosovskih i srpskih zvaničnika na njoj, do sada nije bilo uslovljavanja ni s jedne, ali ni s druge strane. “Do sada nismo dobili ni jedan službeni zahtev od predsednika Tadića ili nekog drugog, ali kada ih budemo dobili verujem da ćemo ih razmotriti i ako se smatra da neće postojati mešanja politike s religijom, bez sumnje ćemo ih usvojiti. Mi smo poštovali religiozni aspekt ove ceremonije. Nije bilo uslovljavanja već kordinacije i sa međunarodnim partnerima na Kosovu, kako bi sve proteklo najbolje “, kazao je Krasnići. Sinod Srpske pravoslavne crkve je prethodno saopštio da će državu Srbiju na ustoličenju patrijarha 3. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji predstavljati predsednik Boris Tadić. Kako prenosi B92, jedini za koga se sigurno zna da je pozvan od strane crkve, je predsednik opštine Peć Alji Beriša, ali on je izjavio da neće u nedelju ići u Pećku Patrijaršiju ako pored njega ne bude pozvan i neko od zvaničnika iz Prištine.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017