Vesti

Dve brigade KFOR-a udružile svoje snage

Multinacionalne borbene grupe Istok i Centar su zvanično udružile svoje snage, saopšteno je iz KFOR-a.

U saopštenju se navodi da su Kosovske snage obejdinile dve multinacionalne borbene grupe u skladu sa svojom misijom obezbeđivanja sigurnog i bezbednog okruženja, kao i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu, a sa ciljem da se poveća sposobnost za izvršavenje misije. Komandu nad kombinovanim snagama preuzeo je pukovnik Francisko Njuman, komandant Multinacionalne borbene grupe – Istok. “Reorganizacija, adaptacija strukture mi daje neophodnu fleksibilnost za reakciju na svaki izazov bezbednosti, bilo kada i bilo gde. Ova adaptacija KFOR-og vojnog prisustva je deo prirodnog procesa u skladu sa poboljšanom bezbednosnom situacijom’, rekao je general-major Erhard Biler, komandant Kosovskih snaga. Pukovnik Francisko Njuman, je rekao da KFOR postaje fleksibilnija snaga, sposobna da se brzo rasporedi i dejstvuje odlučno, bilo kada i bilo gde. “Ljudi na Kosovu mogu da budu sigurni da će MNBG-I zadržati svoju sposobnost da se nosi sa svakom situacijom koja bi mogla da ugrozi sigurno i bezbedno orkuženje i slobodu kretanja, ’ kazao je Njuman. Pukovnik, Marku Aherto, komandant MNBG-Centar je kazao da je bezbednosna situacija na Kosovu poboljšana, što je je omogućilo da KFOR ima novu strukturu. “Mi smo bili deo snaga koje su obezbeđivale spomenik na Gazimestanu i manastir Gračanicu. Mi smo dokazali da sledeći korak može biti napravljen, ’ kazao je Aherto. U saopštenju se dodaje da će MNBG-Istok produžiti da daje istu podršku i u proširenoj zoni odgovornosti, zadržavajući fleksibilnost potrebnu za razmeštanje snaga za brzu reakciju, kao i snaga za kontrolu nemira, na celom Kosovu. Vojnici KFOR-a će obezbediti sigurnost, tesno će sarađivati sa policijom Evropske misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX).

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017