Vesti

Nedžmedin Spahiju: Specijalni status za sever je moguć

“Ukoliko međunarodna zajednica popusti kada su u pitanju okviri Ahtisarijevog plana, moguće je da sever dobije specijalni status”, kaže politički analitičar Nedžmedin Spahiju.

Spahiju u izjavi za KIM radio navodi da je kosovska vlast u unutrašnjoj krizi, tako da bi pod blagim pritiskom međunarodne zajednice, vrlo lako dozvolila specijalni status za sever Kosova. “Jedan takav ustupak nije u interesu Kosova u celini, a mislim ni u interesu srpske zajednice, ali pošto je politika Beograda takva, a kosovska vlast u unutrašnjoj krizi, ako bi međunarodna zahednica popustila kada su u pitanju okviri Ahtisarijevog plana, bilo bi vrlo moguće da sever Kosova dobije specijalni status’, kazao je Spahiju. Spahiju ocenjuje da Beograd ima strategiju koja, prema njegovom mišljenju, Srbiji više donosi štetu nego koristi. Dodaje da je politika Beograda kriva što što proces decentralizacije još nije dovršen na severu. “Očigledno je da Priština nije u stanju da ovaj proces završi sama. Međunarodna zajednica je tu da pomogne, ali potrebno je i učešće Beograda i promena sadašnje politike’, kaže Spahiju. Spahiju navodi da će sever svakako biti jedna od tema budućih pregovora Beograda i Prištine i dodaje da će Beograd u pregovorima insistirati da promeni ustavno uređenje Kosova.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017