Vesti

Pripreme za ustoličenje privode se kraju

U Pećkoj Patrijaršiji aktivno se privode kraju pripreme za ustoličenje njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja koje je najavljeno za nedelju.

Organizacioni odbor na čelu sa mitropolitom Amfilohijem aktivno radi na organizaciji dočeka zvanica kao i logističkim pripremama za svečanost koja će prema očekivanjima okupiti nekoliko hiljada vernika. Vikarni Episkop Teodosije, koji je u Komisiji određen za pripremu samog manastira već je danima u Pećkoj Patrijaršiji gde zajedno sa dečanskim monasima nadgleda završne radove u manastirskoj porti i prilazima manastiru. Na sajtu SPC objavljeno je da je u okviru čitavog projekta za pripremu manastira Pećke Patrijaršije kockom popločan prilazni put od glavne kapije do ulaska u portu, dok je u samoj porti sagrađena nova gostoprimnica sa novim mokrim čvorom manastira. Najobimniji radovi su izvedeni na samom objektu patrijarhove rezidencije gde je postavljena nova drvenarija, preuređeni mokri čvorovi i nabavljen novi nameštaj. Posebna ekipa Gradskog zelenila radila je na uređivanju travnjaka i cvetnih nasada kao i postavljanju oko 1500 m2 travnatog busena. Posebno važni poslovi obavljaju se na uređenju hrama. Ekipa Zavoda za zaštitu spomenika kulture završila je znatan deo čišćenja fresaka, postavljaju se novi tepisi i crkveni nameštaj, dok patrijarhov tron u kome će biti ustoličen novi srpski patrijarh treba da ukrasi ikona Gospoda Hrista. U radovima u Pećkoj Patrijaršiji učestvuju i pripadnici italijanskog KFOR-a koji će biti odgovorni za bezbednost manastira i učesnika ove svečanosti. Prema programu svečanosti Sv. arhijerejska liturgija koju će uz sasluženje više arhijereja SPC i drugih pomesnih pravoslavnih crkava služiti njegova svetost patrijarh Irinej počeće u 10.00 časova da bi odmah nakon liturgije patrijarh svečano bio uzveden u tron srpskih patrijarha. Nakon obraćanja prisutnim gostima i vernicima u hramu i kratke izjave za štampu ispred crkve, za preko 300 zvanica biće priređen svečani ručak. Za prisutne poklonike na više mesta u manastirksom kompleksu deliće se hrana. S obzirom da zbog velikog broja vernika koji treba da se okupe u manstiru direktan prenos liturgije koji će snimati ekipa RTS biće uživo prenošen i na posebnim ekranima tako da će svi prisutni biti u mogućnosti da dožive ovaj svečani čin koji će biti obavljen u središnjoj i najstarijoj crkvi patrijaršijskog kompleksa - hramu Sv. Apostola. Od važnijih gostiju, pored visokopreosvećenih mitropolita i arhiepiskopa, predstavnika pomesnih pravoslavnih crkava, biće prisutni i velikodostojnici drugih verskih zajednica. Od političkih predstavnika Srbije očekuje se dolazak predsednika Republike Borisa Tadića, a najavljen je dolazak i jednog broja ambasadora iz Beograda kao i predstavnika misije UN, KFOR-a i EULEKS-a iz Prištine. Kako je više puta istaknuto u saopštenjima Crkve ova svečanost imaće pre svega verski i duhovni karakter jer pored samog čina ustoličenja njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, ona treba da pokaže i značaj Pećke Patrijaršije kao duhovnog sedišta SPC i Kosova i Metohije kao kolevke srpske pravoslavne duhovnosti i kulture, objavljeno je na sajtu SPC.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017