Vesti

Sporazum o readmisiji Austrije i Kosova

Austrija i Kosovo potpisali su juče u Beču Sporazum o readmisiji osoba koje su ilegalno ušle u zemlju. Sporazumom je predviđen povatak lica sa Kosova koji se ilegalno nalaze u Austriji i ne mogu da legalizuju svoj status.

’Imamo stalno građane s Kosova koji kod nas podnose zahtev za dobijanje azila, a koji su ilegalno ušli u zemlju uz pomoć organizovanih grupa koje se bave prebacivanjem ljudi, iako je Kosovo od prošle godine proglašeno bezbednom trećom zemljom’, istakla je ovim povodom ministarka unutrašnjih poslova Austrije Marija Fekter. Sporazum obuhvata i lica sa Kosova koja su izdržavala zatvorsku kaznu u Austriji, koja moraju napustiti zemlju, ali i dobrovoljne povratnike. On reguliše pre svega modalitete povratka, kao što je način transporta i pokrivanje troškova. Sporazum u Beču potpisala je Fekterova sa ministrom unutrašnjih poslova Kosova Bajramom Redžepijem.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017