Vesti

B. Stojanović: ’Simonida’ živi u srpskom narodu

Gradonačelnik Opštine Gračanica Bojan Stojanović protivi se izveštaju koji je juče predstavila kosovska komisija za pregled nastavnog materijala u srpskim školama.

“Zašto pričamo velike priče, hajde da se vratimo iz Brisel u Gračanicu i Čaglavicu da vidimo šta čini naše svakodnevne probleme, ne možete o nekom pričati bez njega, zato moramo i mi da se pitamo. Smatram da ovi tehnički pregovori kao sastavne delove imati u sebi i obrazovanje i zdravstvo i da za sve ima vremena’, izjavio je Stojanović KIM radiju. “Imamo mi i mnogo gorih problema, kako ćemo raditi i kako će ljudi moći da opstanu ovde, kako će upućivati decu koja će bilo šta učiti, na bilo koji način. Niko neće podići velike tenzije vi možete kući da učite o čemu hoćete i šta hoćete, tako da nema smisla to što neko pokušava da iskrivi tu priču’, rekao je Stojanović. Stojanović kaže da profesor Radivoje Mančić koji je član ove komisije ne predstavlja nikoga. “Gospodin Mančić nema ovlašćenje od nas i pogledajte kakav je to paradoks - oni koji kao brane obrazovanje napadaju mene koji sam hteo jasno da dam do znanja da je “Simonida’ nešto što živi sa srpskim narodom, nešto čega se mi sa ponosom sećamo’, rekao je gradonačelnik Gračanice. Stojanović napominje da se ne  može razgovarati o usklađivanju osmogodišnjeg obrazovnog sistema jer u Prištini ne postoji fakultet na srpskom jeziku. Kosovska komisija za pregled nastavnog materijala predstavila je juče u Prištini izveštaj o izmeni nastavnog plana i programa u srpskim školama gde se nastava izvodi po planu i programu Republike Srbije. Šef ICO-a na Kosovu Piter Fejt i ministar za nauku i tehnologiju Valde Kosova, Enver Hodžaj, kazali su da će se kosovski plan obrazovanja sprovesti uz pomoć novih kosovskih opština.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017