Vesti

O mozaiku Simonide u Gračanici i dalje oprečno

Društvo istoričara centralnog Kosova osudilo je postavljanje mozaika sa likom kraljice Simonide na kružnom toku u Gračanici, navodeći da to predstavlja skrnavljenje srpske nacionalne istorije. Gradonačelnik Opštine Gračanica kaže da postavljanje mozaika treba da izazove pohvale a ne kritike.

Član društva istroričara i profesor istorije u Gimnaziji u Lapljem Selu, Zorica Velić, za KIM radio je kazala da  društvo istoričara smatra da Simonidi nije mesto na platou kružnog toka, jer je ona tu izložena gaženju. “Najoštrije osuđujemo takvo izrugivanje srpske istorije. Smatramo da odgovorni treba da prestanu sa omalovažavanjem. Dužni smo da se kao intelektualci i ljudi koji ovde žive oglasimo i ne dozvolimo ponižavanje naše istorije i kulture’, kazala je Velić. “Iznenađeni smo izjavom gradonačelnika Gračanice u kojoj kaže da Simonida nije Srpkinja. Pa da li to znači da joj je mesto na kružnom toku i da bude izložena gaženju. Ne znam koliko je gospodin informisan o sopstvenoj istroriji sobzirom da predstavlja albanske institucije’, kaže Velić. Ona je dodala da su oni možda imali dobru nameru, ali je namera toliko izvrnuta da je postala uvredljiva i smatra da su trebali da se konsultuju sa nadležnima iz kulturnih institucija kako bi to uradi kako treba. Gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović izjavio je za KIM radio reagujući na optužbe Udruženja istoričara da poštuje njihovo mišljenje ali je naglasio da se radi o ljudima koju su “do pre neki dan primali plate iz Vlade Kosova i koji sada kada im je to onemogućeno, podižu određene tenzije’. “Ja se ne ljutim na njih, svi oni koji imaju dobre namere znaju to da poštuju u ovom momentu kada iz zaborava vraćamo lik Simonide i mislim da u najmanju ruku zaslužujemo određene pohvale’, rekao je Stojanović. On je dodao da svi koji tu prolaze vide da mozaik nije izložen gaženju i da je namera bila da lik srpske kraljice ne može da se vidi slučajno u prolazu, već da mora da se priđe do mozaika. Stojanović smatra da bi ’pre trebala da dođe komisija iz ministarstva obrazovanja kako bi proverila šta su, oni koji napadaju, naučili decu za ovih deset godina, a ne da se bave nečim za šta nema nikakvih osnova za podizanje tenzija’.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017