Vesti

OEBS: Poštovati prava optuženih

Odbrana treba da preuzme aktivniju ulogu tokom sudskih postupaka kako bi se osiguralo poštovanje prava optuženih, zaključak je rasprave za okruglim stolom koja je okupila sudije, tužioce i advokate odbrane, organizovane od strane OEBS-a.

Predstavnici pravne zajednice su analizirali zaključke OEBS-ovog izveštaja nazvanog „Neefikasno pravno zastupanje“ i razgovarali o načinima prevazilaženja identifikovanih problema.  U saopštenju dostavljenom KIM radiju se navodi da se advokatska komora Kosova obavezala da pošalje listu svih advokata odbrane, u skladu sa njihovom specijalizacijom, odgovarajućim regionalnim sudovima. Učesnici su se takođe složili da OEBS-ove rasprave za okruglim stolom treba da služe kao model za buduće forume kako bi se ojačala saradnja i profesionalno angažovanje.  „Na osnovu primera neefikasne obrane uočenih tokom nadgledanja krivičnih i građanskih sudskih slučajeva, OEBS je primetio neuspehe advokata odbrane da iskoriste garancije namenjene zaštiti prava klijenata, kao što su pravo na zahtevanje dovoljnog vremena za pripremu strategije odbrane i neuspehe sudova da osiguraju adekvatno i efikasno zastupanje optuženih“, piše u saopštenju. Šef OEBS-ove sekcije za nadgledanje pravnog sistema Harold Dampier kazao je da optuženi ima pravo na pravilnu odbranu.  „Svaki optuženi ima prvo na pravilnu odbranu tokom postupaka i mi pozivamo vlasti da se angažuju u pružanju profesionalnog pravnog zastupanja tokom promovisanja interesa klijenata i prava optuženih klijenata“, rekao je Dampier.  U saopštenju se kaže da izveštaj sadrži brojne preporuke namenjene relevantnim institucijama, ohrabruje ih da preduzmu neophodne korake kako bi se odgovorilo na naglašene probleme. Izveštaj takođe preporučuje sudovima da pro-aktivno vode slučajeve kako bi se obezbedilo efikasno zastupanje optuženih, da se postupci vode bez kašnjenja, kao i da se razmotri uvođenje kazni ili nekih drugih pravnih mera kako bi se minimizovalo  neefikasno pravno zastupanje.  U saopštenju se dodaje da će u skladu sa mandatom misija OEBS-a nastaviti da podržava sudije, tužioce i advokate putem nadgledanja sudske i tužilačke prakse kao i podnošenjem izveštaja i pružanjem preporuka za popravne radnje.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017