Vesti

Umro Sinan Hasani

U Beogradu je sinoć u 88. godini umro Sinan Hasani, političar, diplomata i publicista, učesnik Narodno-oslobodilačke borbe od 1941. godine i član Komunističke patije Jugoslavije.

Hasani je preminuo na Odeljenju intenzivne nege beogradskog Institutu za pulmologiju, javio je Tanjug. Hasani je rođen je 14. maja 1922. godine u mestu Požaranje, blizu Vitine. Bio je poznati albanski književnik u Jugoslaviji. Godine 1957. objavio je prvi roman na albanskom jeziku ’Grožđe je počelo da zri’. Nakon osnovne škole, školovao se u Gazi Isa-begovoj medresi (srednja škola) u Skoplju, a posle rata je završio i Višu partijsku školu u Beogradu (1950 -1952). U Narodno-oslobodilačkoj borbi je učestvovao od 1941. godine, a član je Komunističke partije Jugoslavije od 1942. godine. Nemci su ga uhapsili 1944. godine i odveden je u ropstvo, gde je ostao do kraja rata. Bio je predsednik Socijalističkog saveza radnog naroda Kosova istovremeno se baveći izdavaštvom u prištinskoj ’Rilindiji’ (1965 - 1967). Od 1971. do 1974. godine bio je ambasador Jugoslavije u Kopenhagenu. Bio je predsednik Pokrajinskog komiteta Saveza komunista Kosova, a od 1984. godine i član Saveznog izvršnog veća kao pokrajinski predstavnik. Na mesto predsednika Predsednistva SFRJ je izabran 15. maja 1986. godine, a mandat mu je trajao do 15. maja naredne godine. Mesto i vreme sahrane biće naknadno određeni.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018