Vesti

Srpskim opštinama 13 miliona evra

Kosovska vlada je pod pritiskom Međunarodne civilne kancelarije (MCK) odlučila da izdvoji 13 miliona evra za opštine naseljene pretežno Srbima, piše Koha ditore.

Pozivajući se na izvore iz kosovske vlade, prištinski dnevnik piše da je Vlada u Prištini u červrtak ’pod hitno’ odvojila taj novac nakon pritiska MCK, samo dan nakon što je za opštinu Kosovska Mitrovica izdvojila pet miliona evra. Vladin zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je veći deo od tih pet miliona evra namenjen za izgradnju albanskih kuća na severu, što je izazvalo oštru reakciju predstavnika MCK i nekoliko ambasadora u Prištini. ’Našli smo se u čudu kada nam je ponovo stigao poziv za sednicu Vlade, ali smo shvatili da oni nisu s oduševljenjem prihvatili odluku da se za Mitrovicu izdvoji pet miliona i zato su doneli odluku da se za srpske opštine izdvoji dodatnih 13 miliona’, rekao je jedan od zamenika premijera. Prema izvoru prištinskog lista, kosovski premijer Hašim Tači na sednici nije spomenuo zahtev međunarodnih predstavnika, ali je rekao da su nove odluke bile potrebne pred zasedanje Generalne skupštine UN. U Međunarodnoj civilnoj kancelariji nisu odgovorili na pitanje Kohe da li su tražili od Vlade Kosova donošenje te odluke, ali su naveli da su neophodne dodatne investicije u srpskim opštinama na Kosovu. ’Mi pozdravljamo poslednje korake Vlade Kosova za poboljšanje života svih građana na Kosovu. Odluka za izdvajanje sredstava za javnu infrastrukturu u novim opštinama i onim na severu Kosova je u skladu sa procesom decentralizacije’, rekao je portparol ICO-a Andi Mekgafi. Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči je rekao da ’ovim investicijama Vlada Kosova pokazuje svoju logiku razvoja’. ’I ranije smo rekli da ćemo biti ’atraktivni’ za srpske građane u onim opštinama. Rezultati ovih investicija će se videti već tokom ove godine’, rekao je Kuči. Na sednici u četvrtak Vlada Kosova je odlučila da izdvoji 13 miliona evra za srpske opštine - pet miliona za tri opštine na severu (Zubin Potok, Zvečane i Leposavić), po dva milijuna za Štrpce i Gračanicu i po milion evra za opštine Ranilug, Klokot, Parteš i Novo Brdo.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018