Vesti

Slovačka neće menjati stav o Kosovu

Ministar inostranih poslova Slovačke, Mikulaš Dzurinda izjavio je sinoć, posle sednice Vlade u Košicama, da ne vidi nijedan razlog zašto bi Slovačka menjala svoj negativan stav prema nezavisnosti Kosova koja je jednostrano proglašena u februaru 2008.

Dzurinda je reagovao na izjavu nemačkog kolege Gvida Vestervelea, koji je tokom posete Kosovu u petak apelovao i na zemalje članice EU koje još nisu priznale samostalnost Kosova da prihvate ’nezavisnost najmlađe evropske države’. Pored Slovačke, apel je upućen i Kipru, Grčkoj, Rumuniji i Španiji. ’Razumemo interese Kosova, ali vrlo ozbiljno razmatramo interese Beograda’, rekao je Dzurinda Novinskoj agenciji Slovačke Republike (TASR) i dodao da nije u interesu Evrope da teritorijalne sporove rešava jednostranim secesijama. Sa druge strane, slovački stav o tom pitanju ne bi trebalo da ’ostane zacementiran’, naglasio je Dzurinda. ’Nikada nisam rekao da mi nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova, samo smo uvek naglašavali da je neophodno da se interesi Beograda uzmu u obzir. Mi još uvek držimo tu poziciju... Međunarodni sud pravde nije rešio ništa, nije se ni bavio suštinom ovog problema. Dakle, u ovom trenutku ne vidim bilo koji razlog zašto bi Slovačka trebala da menja svoj stav’, rekao je Džurinda.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018