Vesti

Hašim Tači odbacio preporuke MKG o severu Kosova

Premijer Kosova Hašim Tači odbacio je preporuke Međunarodne krizne grupe (MKG) o načinu rešavanja problema severa Kosova.

Tači je na sednici vlade izjavio da je Kosovo nezavisna i suverena država i da se problem severa Kosova može rešiti jedino u skladu sa predlogom za rešenje statusa Kosova posrednika UN Martija Ahtisarija, prenosi Beta. ’Ni u kojem slučaju neće biti razmene teritorija kao ni razgovora o autonomiji. Sa Srbijom će biti međudržavnog partnerstva’, rekao je Tači. Prema njegovim rečima, Kosovo je nezavisna i suverena, međunarodno priznata država, sa ’nedodirljivim integritetom’. Ponovio je da su ciljevi Kosova integracija u EU, NATO i prijem u Ujedinjene nacije. U poslednjem izveštaju Međunarodne krizne grupe, preporučuje se autonomija za sever Kosova, pošto građani tog dela Kosova treba da imaju veća prava u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Izveštaj MKG takođe preporučuje da manastire i crkve SPC i dalje obezbeđuju pripadnici KFOR-a.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018