Vesti

K. Mitrovica: Sindikalci traže povratak kosovskog dodatka

Predstavnici Sindikata radnika Kosova i Metohije na danaÅ¡njem protestu koji je održan na Trgu Šumadija, zatražili su od Vlade Srbije da nastavi sa kontinuiranom raspodelom kosovskog dodatka jer će na taj način, istakli su, sačuvati preostalo stanovniÅ¡tvo u Pokrajini.

Predsednica Sindikata Doma zdravlja iz Štrpca Dominika Pavletović postavila je pitanje ’ Gde je bio Ustavni sud proteklih deset godina i da li je isti razmotrio posledice te odluke?’ Pavletovićeva je predložila da se u primanjima kolege iz zdravstva izjednače sa kolegama iz Srbije. ’Predlažemo da nas u primanjima zarada, povećanjem koeficijenata izjednačite sa kolegama iz užeg dela Srbije, a zarad postizanja socijalne pravde, da na osnovnu zaradu, dodate finansijsku pomoć, linearnu za sve. Prazna priča da će se sredstva od ukinutog kosovskog dodatka uložiti u humanije ciljeve, vređa našu inteligenciju. Jer je ista pala u vodu 2008. godine kada su nam za 50 odsto umanjena primanja’, rekla je ona. Predsednik Saveza samostalnih Sindikata Kosova i Metohije, Blažo Milosavljević istakao je da su sindikalci zahvalni brzom intervencijom Vlade Srbije, kada su u pitanju zahtevi radnika iz Pokrajine. Tom prilikom, otišli su korak dalje u svojim zahtevima, ističe Milosavljević. ’Mi smo otišli korak dalje pa smo im rekli da Radna grupa koja je već formirana iznađe zakonski model i da nema više kosovskog dodatka za ove, za one. Da iznađe model da sva radna mesta koja postoje na Kosovu, a istovremeno postoje u Republici Srbiji vrednuje sa 50 posto uvećane zarade zbog životne bezbednosti, ugrožene slobode kretanja, nemogućnosti da se radi. Napominjem, za sve one čije je mesto prebivališta Kosovo i Metohija, normalno sa svojim porodicama’, kazao je Milosavljević okupljenima. Građani Mitrovice se nadaju da će ima država Srbija pomoći, ali su mišljenja da kosovski dodatak treba biti pravilnije raspoređen. Današnjem sindikalnom protestu prisustvovalo je nekoliko stotina građana. Skup u Kosovskoj Mitrovici trajao je oko sat vremena a završen je bez incidenata.

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018