Vesti

Prištinski mediji: SB ističe da je MSP otvorio put za razgovore

Prištinski mediji prenose danas da je rasprava na sednici Saveta bezbednosti UN potvrdila razlike između Prištine i Beograda u interpretaciji mišljenja Međunarodnog suda pravde, dok su države članice Saveta bezbednosti tražile od Prištine i Beograda da iskoriste nastale okolnosti za razgovore.

List ’Koha ditore’ ocenjuje da su u sinoćnoj raspravi u SB UN ’zabeleženi i prvi javni napori Srbije da ublaži značaj činjenice da je mišljenjem MSP-a ocenjeno da proglašenjem nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo’. To je, dodaje list, poslužilo kosovskom ministru Skenderu Hiseniju da zatraži od Saveta Bezbednosti da promeni Rezoluciju 1244. U izveštaju pod naslovom ’Srbija grdi MSP’, list ’Zeri’ navodi da je srpski ministar Vuk Jeremić pokušavao da ’ubedi članove SB UN da Srbija zaslužuje da dobije makar malo od Kosova’. ’Dok je predstavnicima država koje podržavaju nezavisnost Kosova bilo lakše da iznesu svoje stavove, imajući u rukama izuzetno jake argumente u korist svojih stavova, predstavnici Srbije, Rusije i Kine su pokušavali da se pozovu na ’principe’, da se suprotstave stvarnosti koju je sada zapečatio i MSP’, piše ’Zeri’. List ’Kosova sot’ ističe da Rezolucija 1244 neće moći da bude promenjena bez 100 priznanja nezavisnosti Kosova. ’Rusija i Kina imaju pravo veta u Savetu bezbednosti, ali ne i u Generalnoj skupštini UN, gde se odluke donose dvotrećinskom većinom glasova’, piše list i dodaje da postoje najave za nova priznavanja Kosova.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018