Vesti

Prištinski mediji: SB ističe da je MSP otvorio put za razgovore

Prištinski mediji prenose danas da je rasprava na sednici Saveta bezbednosti UN potvrdila razlike između Prištine i Beograda u interpretaciji mišljenja Međunarodnog suda pravde, dok su države članice Saveta bezbednosti tražile od Prištine i Beograda da iskoriste nastale okolnosti za razgovore.

List ’Koha ditore’ ocenjuje da su u sinoćnoj raspravi u SB UN ’zabeleženi i prvi javni napori Srbije da ublaži značaj činjenice da je mišljenjem MSP-a ocenjeno da proglašenjem nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo’. To je, dodaje list, poslužilo kosovskom ministru Skenderu Hiseniju da zatraži od Saveta Bezbednosti da promeni Rezoluciju 1244. U izveštaju pod naslovom ’Srbija grdi MSP’, list ’Zeri’ navodi da je srpski ministar Vuk Jeremić pokušavao da ’ubedi članove SB UN da Srbija zaslužuje da dobije makar malo od Kosova’. ’Dok je predstavnicima država koje podržavaju nezavisnost Kosova bilo lakše da iznesu svoje stavove, imajući u rukama izuzetno jake argumente u korist svojih stavova, predstavnici Srbije, Rusije i Kine su pokušavali da se pozovu na ’principe’, da se suprotstave stvarnosti koju je sada zapečatio i MSP’, piše ’Zeri’. List ’Kosova sot’ ističe da Rezolucija 1244 neće moći da bude promenjena bez 100 priznanja nezavisnosti Kosova. ’Rusija i Kina imaju pravo veta u Savetu bezbednosti, ali ne i u Generalnoj skupštini UN, gde se odluke donose dvotrećinskom većinom glasova’, piše list i dodaje da postoje najave za nova priznavanja Kosova.

Ostale vesti

Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017