Vesti

UNESKO potvrdio značaj spomenika na Kosovu

Komitet za svetsku baštinu UNESKO-a potvrdio je dokument koji sadrži dopunu izjave o značaju srednjovekovnih spomenika na Kosovu, saopštilo je Ministarstvo kulture Srbije.

Na 34. zasedanju Komiteta za svetsku baštinu Organizacije UN za nauku, prosvetu i kulturu (UNESCO) u Braziliji, doneta je i odluka o definisanju granica za kulturna dobra koja su stavljena na UNESKO-ovu Listu svetske kulturne baštine pre 2000. godine, među kojima su Stari Ras sa Sopoćanima i manastir Studenica. Srbija je Centru za svetsku baštinu podnela tekst izjave o značaju srednjovekovnih spomenika na Kosovu kao ugovorna strana Konvencije o zaštiti svetske baštine. Zasedanje Komiteta za svetsku baštinu Organizacije Ujedinjenih nacija za nauku, prosvetu i kulturu UNESKO održan je Braziliji od 25. jula do 3. avgusta. Odluka o stanju konzervacije ’Srednjovekovnih spomenika na Kosovu (Srbija)’ formulisana je tako da zaštiti interese Srbije u vezi sa zaštitom manastira Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i crkve Bogorodice Ljeviške, koji se nalaze na Listi svetske baštine u opasnosti.

Ostale vesti

Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017