Vesti

Izveštaj generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je da je sveukupna situacija na Kosovu relativno mirna, ali i ukazao na politički delikatnu situaciju na severu Kosova.

Generalni sekretar UN dodaje da je pozvao visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton da ispitaju preostale izazove vezane za Kosovo. ’Predložio sam da UN i EU, dogovore zajednički pristup’, naveo je Ban Ki Mun i dodao da je Eštonova u odgovoru ukazala da EU želi da pomogne Beogradu i Prištini da nastave svoj put ka Evropi. Ban Ki Mun je u izveštaju pozvao strane da budu uzdržane i da imaju konstruktivan pristup kako bi se izbegla dalja eskalacija na severu Kosova gde je situacija, kako je ocenio, ’politički delikatna’, objavljeno je na sajtu UN. Generalni sekretar UN takođe je naveo da računa i na podršku Saveta bezbednosti u ohrabrivanju strana da se posvete dijalogu. Ban Ki Mun je dodao da je savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde prosledio Generalnoj skupštini koja je od suda i zatražila mišljenje i koja će odrediti kako će pristupiti tom pitanju. ’Snažno sam ohrabrio strane da učestvuju u konstruktivnom dijalogu i pozvao sve strane da izbegnu svaki korak koji bi mogao da se shvati kao provokativan i koji bi mogao da ugrozi dijalog’, naveo je Ban Ki Mun. On je ocenio situaciju na Kosovu kao relativno mirnu ali je ukazao da se ne sme potceniti mogućnost za nestabilnost, posebno na severu Kosova. Ban Ki Mun je ponovio da je zabrinut nedavnim nasiljem u severnom delu Mitrovice koji jasno pokazuju da svaki drugačiji pristup nego što su konsultacije i koordinacija relevantnih činilaca, može da izazove veću nestabilnost i dalju podelu među zajednicama. U izveštaju se navodi da je UNMIK omogućio učešće Kosova na regionalnim i međunarodnim forumima i da će to nastaviti da čini sve dok je na snazi Rezolucija 1244 u cilju promovisanja regionalnog dijaloga i saradnje, ’iako se čini da kosovske vlasti veruju kako to nije u interesu njihovog proglašenog suverenog statusa’. U aneksu izveštaja o radu EULEKS-a šef te misije Iv de Kermabon ocenio je da odluka o produženju mandata misije do 14. juna 2012. ukazuje na snažnu posvećenost EU Kosovu, vladavini prava i evropskoj perspektivi Kosova. On je naveo da EULEKS nastavlja saradnju sa kosovskim vlastima, UNMIK-om i ostalim predstavnicima Evropske unije na Kosovu kao i sa KFOR-om. Takođe, nastavljen je dijalog s predstavnicima srpskih pravosudnih organa. Taj izveštaj za period od 16. marta do 15. jula večeras će Savetu bezbednosti UN predstaviti šef UNMIK-a Lamberto Zanijer.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017