Vesti

Ban Ki Mun: Nema zamene Rezolucije 1244

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun preneo je ministru spoljnih poslova Kosova Skenderu Hiseniju da njegov zahtev o zameni Rezolucije 1244 SB UN ne može da bude ispunjen.

’Do zamene Rezolucije 1244 može da dođe jedino ukoliko je efekat javnog mnjenja toliko veliki da države članice SB UN počnu da prihvataju državnost Kosova’, rekao je Hiseniju Ban, a prenosi danas prištinski list ’Koha ditore’. List navodi da je generalni sekretar UN, u društvu šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera, objasnio kosovskom ministru da sudbina Rezolucije 1244 zavisi od stavova zemalja članica Saveta bezbednosti, a ne od UN ili Međunarodnog suda pravde. Ministarstvo inostranih poslova Kosova izdalo je saopštenje prema kojem je Hiseni tražio zamenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Ban i Zanijer su uoči današnje sednice SB UN o Kosovu, od Hisenija zatražili da mehanizmi UN budu obuhvaćeni mogućim razgovorima o tehničkim pitanjima između Srbije i Kosova. List navodi da je Hiseni izrazio spremnost Prištine za razgovore koji neće dotaći pitanje statusa Kosova.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018