Vesti

Kosovske vlasti traže zemenu Rezolucije 1244

Kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni zatražio je od generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna ’zamenu’ Rezolucije 1244 UN o Kosovu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova.

’Na ovom sastanku ministar Hiseni zatražio je zamenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti. U ovom kontekstu, ministar je kazao da zahtev za zamenom Rezolucije nije uperen protiv UNMIK-a, koji je obavio dobru misiju na Kosovu, već se zahtev zasniva na korenitoj promeni okolnosti nakon proglašenja nezavisnosti Kosova i mišljenja Medjunarodnog suda pravde’, navodi se saopštenju. Hiseni se juče u Njujorku rekao da je nakon mišljenja Medjunarodnog suda pravde osnovni cilj Kosova učlanjenje u Ujedinjene Nacije. ’Hiseni je Ban Ki Munu jasno stavio do znanja finalni cilj Republike Kosovo - da postane član Ujedinjenih nacija’, ističe se u saopštenju.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018