Vesti

Savet bezbednosti danas o Kosovu

Savet bezbednosti UN razmatraće danas situaciju na Kosovu, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Rusije koja ovog meseca predsedava tim organom UN.

Zvaničnoj sednici će, kako se navodi, prisustvovati i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić. ’Razmatranje izveštaja generalnog sekretara UN o kosovskom problemu odvija se u veoma odgovornom periodu za budućnost regiona i za ceo sistem međunarodnih odnosa’, navodi se u saopštenju. Situacija na Kosovu se razmatra samo dve nedelje nakon odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu koji je doneo zaključak da je Deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, ističe se u saopštenju. Rusko ministarstvo ukazuje da je pri tom sud dao ocenu same deklaracije i posebno naglasio da nije šire razmatrao prava kosovskih Albanaca na samoopredeljenje i otcepljenje od Srbije. Navodi se da sud nije dao odgovor ni o posledicama donošenja tog dokumenta među kojima i da li je Kosovo država, da li je legalno njegovo priznavanje od strane drugih država. “Rusija nije promenila svoj principijelni stav prema kosovskom pitanju’, ističe se u saopštenju. Jeremić će na sednici predstaviti poziciju Srbije, a šef UNMIK-a Lemberto Zanijer će podneti svoj kvartalni izveštaj o situaciji na KiM, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Iz Vlade Kosova najavljeno je da će današnjoj sednici SB prisustvovati i ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017