Vesti

Kosovska Mitrovica: Suđenje za ratni zločin?

U Okružnom sudu u severnom delu Kosovske Mitrovice održano je saslušanje u vezi sa produžetkom pritvora osobi čiji se identitet za sada drži u tajnosti.

EULEKS je saopštio da će u vezi ovog slučaja naknadno objaviti više detalja, prenosi Kontakt Plus radio iz Kosovske Mitrovice. Iz misije je obelodanjeno samo ’da je nivo bezbednosti u skladu sa redovnom procedurom u ovakvim slučajevima’. Od ranih jutarnjih sati Kosovsku Mitrovicu nadleću helikopteri KFOR-a, a ulazak u krug policijske stanice dozvoljen je samo vozilima KPS i EULEKS policije. KIM radiju je iz KPS policije nezvanično potvrđeno da je u pitanju suđenje Sabitu Geciju koji se tereti da je između aprila i juna 1999. godine počinio ratni zločin. Sabit Geci, bio je nekada prvi čovek kosovske tajne policije ŠIK i jedan od najbližih saradnika sadašnjeg premijera Hašima Tačija, kao i važna karika u komandnom lancu OVK. Gecija je nedavno uhapsila policija Misije Evropske unije za vladavinu prava (EULEKS) po nalogu Kancelarije specijalnog tužioca na Kosovu. U Prištini preovlađuje mišljenje da je pozadina dovođenja Gecija u vezu sa ratnim zločinima njegov sukob sa Tačijem. Mediji pišu da sve se dogodilo posle njegovog sukoba sa Tačijem i Fatmirom Limajem, protiv koga je Geci dostavio EULEKS-u dokaze o korupciji.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018