Vesti

Haradinaj traži privremeno oslobađanje do suđenja

Bivši zapovednik OVK Ramuš Haradinaj, optužen za zločine nad Srbima, Romima i Albancima na Kosovu 1998. zatražio je danas od Haškog tribunala da bude pušten na privremenu slobodu do ponovljenog suđenja.

Branioci u zahtevu tvrde da se Haradinaj „dobrovoljno predao’ EULEKS-u 19. jula, pošto mu je predočeno da je Tribunal naložio njegovo privođenje na izricanje presude po žalbi tužilaštva. Tribunal je, po izricanju presude kojom je 21. jula naloženo delimično ponavljanje suđenja, saopštio da je Haradinaj bio „uhapšen’ na Kosovu. Odbrana takođe navodi da, ako bude pušten iz pritvora Tribunala, Haradinaj neće predstavljati opasnost za svedoke i žrtve, kao i da ne postoji rizik od njegovog bekstva. „Nema dokaza’ da je ugrožavanje ijednog svedoka bilo posledica puštanja na slobodu Haradinaja uoči prvostepenog suđenja, piše u podnesku odbrane. Usvajajući žalbu tužilaštva na prvostepenu presudu, izrečenu u aprilu 2008, apelaciono veće Tribunala naložilo je da suđenje Haradinaju i saoptuženima Idrizu Baljaju i Ljahu Brahimaju bude ponovljeno po šest od 37 tačaka prvobitne optužnice koje se odnose na zločine nad pritvorenicima u zarobljeničkom logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana, od marta do septembra 1998. Nekoliko stotina pristalica Ramuša Haradinaja je na protestima tokom vikenda u Dečanima i Glođanu tražilo njegovo oslobađanje iz haškog pritvora.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017