Vesti

Dušan Janjić: Postoji mogućnost da SB usvoji zajedničku rezoluciju

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da postoji mogućnost da se sutra na sednici SB usvoji nova zajednička rezolucija.

Janjić je KIM radiju kazao da Srbija očekuje da će njena rezolucija biti stavljena na dnevni red, ali ne isključuje mogućnost da će posle sednice SB uslediti jedna vrsta konsultacija, pa i pravljenje jedne nove rezolucije sa EU.   “Imamo rezoluciju Srbije, rezoluciju Ketrin Ešton, a i Amerika je spremila jednu treću verziju rezolucije u kojoj se povodom mišljenja MSP pozivaju članice UN da prime Kosovo u Ujedinjene nacije. Mislim da je ta treća rezolucija tu pre svega da podrži napore EU čija će rezolucija u suštini pozivati na dijalog, ali ne o statusu, ’ kaže Janjić. Janjić dodaje da u EU još uvek postoji nekoliko zemalja koje žele da dođe do kompromisa sa Srbijom, zbog čega će se na sednici insistirati i na saradnji Srbije i Kosova. “Na sednici će se stvari prelamati, ali me ne bi iznenadilo da na SB dođe ili do blokade, nedovoljnog broja glasova bilo kog teksta, ili jednostavno da se odrede dve tačke dnevnog reda, jedna povodom rezolucije Srbije, a koja bi se odnoslila na mišljenje MSP i druga u vezi inicijative Amerike i Kosova i kojoj bi se onda pridružila i EU’, kaže Janjić.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017