Vesti

EULEKS: Pripreme za ekshumacije u dve grobnice

Portparol EULEKS-a Irina Gudeljević, izjavila je Tanjugu da su u toku pripremni radovi za ekshumacije u dve, eventualno tri masovne grobnice, i da bi radovi trebalo da započnu u bliskoj budućnosti.

Gudeljevićeva nije mogla da precizira tačne lokacije ovih grobnica, podsećajući da su EULEKS-ovi forenzičari i predstavnici Kancelarije za nestala lica i sudsku medicinu do sada sproveli 190 operacija na terenu. Ona je kazala da će učesće EULEKS-ovih eksperata za sudsku medicinu uskoro biti ograničeno samo na savetovanje, nadgledanje i praćenje, a da će do toga dovći kada lokalne institucije budu spremne da preuzmu svoje obaveze i odgovornosti. EULEKS-ovi eksperti za sudsku medicinu obavili su 430 autopsija, više od 110 forenzičko-kliničkih ispitivanja i više od 115 istraga o mestima zločina, rekla je Gudeljevićeva, podsećajući da se EULEKS 9. decembra 2008. godine priključio naporima za rešavanje pitanja nestalih osoba.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018