Vesti

EULEKS: Pripreme za ekshumacije u dve grobnice

Portparol EULEKS-a Irina Gudeljević, izjavila je Tanjugu da su u toku pripremni radovi za ekshumacije u dve, eventualno tri masovne grobnice, i da bi radovi trebalo da započnu u bliskoj budućnosti.

Gudeljevićeva nije mogla da precizira tačne lokacije ovih grobnica, podsećajući da su EULEKS-ovi forenzičari i predstavnici Kancelarije za nestala lica i sudsku medicinu do sada sproveli 190 operacija na terenu. Ona je kazala da će učesće EULEKS-ovih eksperata za sudsku medicinu uskoro biti ograničeno samo na savetovanje, nadgledanje i praćenje, a da će do toga dovći kada lokalne institucije budu spremne da preuzmu svoje obaveze i odgovornosti. EULEKS-ovi eksperti za sudsku medicinu obavili su 430 autopsija, više od 110 forenzičko-kliničkih ispitivanja i više od 115 istraga o mestima zločina, rekla je Gudeljevićeva, podsećajući da se EULEKS 9. decembra 2008. godine priključio naporima za rešavanje pitanja nestalih osoba.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017