Vesti

Oliver Ivanović: Pravosuđe na severu samo pod UNMIK-om

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da stabilizaciji u pokrajini ne pomažu izjave po kojima je Kosovo jedinstven pravosudni prostor na kome će postojati samo jedan pravosudni sistem.

Državni sekretar je kao „veoma agresivne izjave’ ocenio onu koju je danas dala portparolka misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS) Irina Gudeljević. Gudeljevićeva je u izjavi Tanjugu istakla da su toku razgovori o povratku lokalnih sudija i tužilaca u mitrovački Okružni sud. ’EULEKS veoma intenzivno radi na pripremanju neophodne infrastrukture da bi se ovaj proces pokrenuo napred’, rekla je Gudeljevićeva uz podsećanje da u sudovima u severnom delu Mitrovice trenutno rade samo sudije i tužioci ove misije. „Pravosudni sistem na severu može biti samo i isključivo pod UNMIK (Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu) jer se Srbija, a ni Srbi nikada neće složiti da imaju bilo kakav drugi pravosudni sistem’ rekao je Ivanović. Državni sekretar je dodao da je važno da se na Kosovu i Metohiji do rešenja dođe dogovorom „jer se ovakvim jednostranim izjavama stvara tenzija koja uvek odlaže trenutak otvaranja suda’. Prema Ivanoviću, sudski predmeti nisu problem, već su to simbolika i zgrada. „Insistriranje na zgradi je ono što najviše plaši Srbe, i smatram da je dovoljno da se predmeti preuzmu i neka onaj kome se žuri počne da ih rešava u južnom delu’, rekao je Ivanović.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017