Vesti

Rusija očekuje sednicu Saveta bezbednosti 3. avgusta

Na insistiranje Rusije u utorak 03. avgusta najverovatnije će biti održana sednica Sveta Bezbednosti posvećena Kosovu i Metohiji.

Rusija, koja od danas preuzima predsedavanje Savetom bezbednosti UN, očekuje da će sednica Saveta posvećena Kosovu i Metohiji biti održana 3. avgusta, rečeno je agenciji Beta u ruskim diplomatskim izvorima. Ti izvori su rekli da predstavnik Rusije u UN u ponedeljak nastavlja konsultacije sa članicama SB UN o terminu održavanja sednice. Rusija je, prema istim izvorima, zainteresovana da sednica bude održana što pre. Rusko ministarstvo inostranih poslova je potvrdilo 22. jula, posle odluke MSP o Kosovu, da je stav Moskve ostao nepromenjen i da ne namerava da prizna kosovsku nezavisnost. Istaknuto je da je rešenje kosovskog problema moguće jedino putem nastavka pregovora zainteresovanih strana, na osnovu Rezolucije 1244 SB UN.  Učešće na sednici Saveta bezbednosti UN 3. avgusta u Njujorku najavio je i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić. Prema pisanju medija u Prištini očekuje se da sednici SB prisustvuje i kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni. Radio Dojče vele je preneo da je  generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun članovima Saveta podelio svoj redovni izveštaj o događajima na Kosovu u periodu od 16. marta do 15. jula. Generalni sekretar u izveštaju potvrđuje da je predložio visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton da se izaslanici uključe u razgovore između Prištine i Beograda.

Ostale vesti

Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017