Vesti

Počelo preseljenje Roma u južni deo Mitrovice

U Kosovskoj Mitrovici počela je realizacija dva projekta u cilju preseljenja Roma iz severnog dela grada u Roma mahalu u južnom delu Mitrovice.

Reč je o realizaciji dva projekta, ’Restart’ koji finansira USAID i “EU-Mersi’ koji finansira Kancelarija za vezu Evropske Komisije na Kosovu. Cilj zajedničkog rada na ovim projektima je rešavanje pitanja dva kampa u severnoj Mitrovici odnosno njihovo zatvaranje  i preseljavanje Roma u Roma mahalu u južnom delu grada. Implementacija projekta počela je u februaru, a biće završena sredinom 2012. godine. Planirano je da se sa izgradnjom kuća počne u avgustu ove godine. Šef odseka za politiku, ekonomiju i EU integracije, Kalun Sino, kazao je Kontakt Plus radiju da projekat uz izgradnju kuća uključuje i druge vidove pomoći kao što je zapošljavanje i obrazovanje. On napominje da su glavni izazovi kada je u pitanju implementacija projekata ubediti ljude da je preseljenje u Roma mahalu bolje rešenje za njih nego život u kampovima. “Naš partner MERCY CORPS je na terenu već nekoliko godina, a mi smo sa svojim aktivnostima počeli tek u februaru ove godine. Treba ubediti ljude da se presele jer žive u okruženju koje je loše po zdravlje a mi nudimo konkretan projekat. Nadamo se da bi prvi kamp mogao da se zatvori ili do kraja ove ili sledeće godine’, kazao je Sino. Međutim, većina Roma ne želi da se vrati u Roma mahalu jer im nedostaje pre svega zaposlenje koje su im mnogi obećavali a nisu ispunili. Evropska komisija je za sprovođenje ovog projekta izdvojila pet miliona evra, a cilj je stambeno zbrinjavanje 90 porodica što predstavlja većinu. Sino ističe da će biti teško ako Romi ne žele da se presele u Roma mahalu kao i da će svi uloženi napori da se kampovi Osterode i Česmin lug zatvore biti neuspeh. “Apelujem na ljude da prihvate ovu priliku. Ne razumem zašto želite da dovedete sebe i svoju porodicu u opasnost kada imate mogućnost za bolje uslove’, rekao je Sino.

Ostale vesti

Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017