Vesti

Gračanica: Vlada Kosova počinje arheološko istraživanje Ulpijane

Vlada Holandije poklonila je montažnu kuću arheolozima na lokalitetu Ulpijana kod Gračanice, a komanda nemačkog KFOR-a dva kontejnera za smeštaj arheološkog materijala.

Ministar kulture Kosova, Ljutfi Haziri, rekao je na svečanosti na tom arheološkom lokalitetu da će istraživački radovi na Ulpijani i dalje biti prioritet kosovske vlade i njegovog ministarstva. Haziri je rekao agenciji Beta da je arheološki lokalitet Ulpijana - po planu Martija Ahtisarija - zaštićena zona, ali i da, zbog ’političke situacije’, nema kontakta sa ministarstvom kulture Srbije. Istraživačke radove vode Arheološki institut Kosova, Muzej Kosova i Institut za zaštitu spomenika kulture Kosova. Sa Institutom za arheologiju Nemačke sklopljen je sporazum o saradnji, a u radove su uključeni arheolozi i studenti sa Kosova, iz Nemačke, Albanije, Poljske, Češke, Španije. Nalazište Ulpijana posetili su i stručnjaci iz Hrvatske, a uskoro treba da dođu i arheolozi iz Švajcarske. Na pomoćnim poslovima radi i dvadesetak Srba iz Gračanice.

Ostale vesti

Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017