Vesti

Drucas: Grčka za otvoreni dijalog Beograda i Prištine

Zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Dimitris Drucas sastao se danas u Prištini sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem.

Na konferenciji za novinare Drucas je istakao da je budućnost zapadnog Balkana u EU i uveren je da Grčka može da odigra posebnu ulogu u tom procesu. „Naša glavna poruka Beogradu i Prištini je da svi moramo da vidimo budućnost u EU. Grčka može i hoće da odigra posebnu ulogu u ovom procesu“, rekao je Drucas. „Lično prijateljstvo Jorgosa Papandreua sa predsednikom Tadićem i premijerom Tačijem može doprineti otvorenom dijalogu između dve strane, što je i naš cilj“, dodao je Drucas. Govoreći o sporu Makedonije i Grčke oko imena te bivše Jugoslovenske Republike, Drucas je izrazio nadu da će se ovaj problem uskoro rešiti. „Stavovi naše vlade su jasni od početka, mi smo izložili naše predloge za rešenje i preduzeli smo značajne korake tako da apelujem da i naši prijatelji u Skoplju na isti način pristupe rešavanju ovog problema“, istako je Drucas. Premijer Kosova Hašim Tači je, na današnjoj konferenciji, ponovio da je odluka MSP veoma značajna za Kosovo, ali i za region. Tači je kazao da je sa Srbijom spreman da razgovara na nivou dve nezavisne države. „Spremni smo da damo doprinis međudržavnoj saradnji, kao i očuvanja mira i stabilnosti, ali ni u jednom trenutku nismi spremni da razgovaramo o našim unutrašnjim pitanjima, jer mi smo nezavisna i suverena država“, istakao je Tači.

Ostale vesti

Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017