Vesti

Đorđe Vukadinović: Kosovo daleko od učlanjenja u UN

“Kosovo, nikada, ili bar ne tako skoro neće postati članica UN”, kaže profesor političkih nauka Đorđe Vukadinović.

Vukadinović, u izjavi za KIM radio, navodi da iako su poslednji događaji dali vetar u leđa kosovskim albancima, Kosovu je za ulazak u Ujedinjene nacije potrebna saglasnost svih članica u SB. „Posle svega što se dogodilo u Hagu, srpska pozicija nije sjajna, ali to još uvek preterano ne pomaže kosovskim Albancima da se nadaju skorom ulasku u Ujedinjene nacije. Oni mogu ući u neke druge sportske, kulturne, ekonomske i slične asocijacije, koje su više ili manje unutar sistema UN, ali sam ulazak i sama zastava pred zgradom UN u Njujorku nikako ne ide bez odobrenja SB, a to neće biti tako lako“, kaže Vukadinović. Dodaje da Rusija i Kina, koje imaju čvrst stav po pitanju kosovskog problema, na eventualni zahtev Kosova za prijem u UN, uvek mogu uložiti veto. „Tom odobrenju se ne mogu nadati zbog čvrstog stava Rusije i Kine, ali ako bi kosovski Albanci zabeležili neki impresivan rezultat u generalnoj skupštini onda bi, naravno, bio povećan pritisak i na ove dve stalne članice SB da ne ulože veto. Do toga će verovatno još mnogo vode proteći, a moguće je i da taj trenutak neće nikada ili neće lako doći, barem dok se Srbija sa tim ne složi“, kaže Vukadinović i napominje da poraz Srbije u generalnoj skupštini još uvek ne garantuje Kosovu ulazak u UN. Vukadinović dodaje da je pozicija Srbije u ovom trenutku slaba i da ne može učiniti ništa drugo, sem ovoga što upravo sada radi, a to je da aktivnim lobiranjem po predstavništvima zemalja koje nisu priznale Kosovo pokušava da to dalje odlaže.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017