Vesti

Bogdanović i Bentler: Pronaći i kazniti počinioce napada u KM

Ministar za Kosovo i Metohiju, Goran Bogdanović, i komandant KFOR-a, general Markus Bentler, zatražili da se što pre otkriju počinioci zločina koji se juče dogodio u Kosovskoj Mitrovici, kada je tokom protesta u eksploziji jedna osoba stradala, a 11 je povređeno.

Ministar Bogdanović je nakon sastanka sa generalom Bentlerom izjavio da su se složili da počinilac što pre mora da se otkrije da ne bi došlo do dezinformacija ili paušalnih ocena. “Od EULEKS-a, KPS-a i svih međunarodnih organizacija koje ovde deluju tražimo hitnu istragu i da se što pre kazne počinioci ovog napada’, kazao je Bogdanović. Bogdanović je naglasio da je Srbija protiv otvaranja Kancelarije za civilne usluge, pri Ministarstvu za lokalnu samoupravu privremene vlade Kosova. “Naš stav je poznat. Nastavićemo i dalje svim diplomatskim i pravnim sredstvima da se borimo da u ovom delu Kosova i Metohije kosovske institucije ne zažive, jer one Srbima ništa dobo ne mogu doneti’, rekao je Bogdanović. Komandant KFOR-a, general Markus Bentler, je izjavio da “sada sve mora da se uradi kako bi se izbegli bilo kakvi incidenti u budućnosti’. “Nadam se da možemo to da uradimo, KFOR je voljan i sposoban da to uradi, ali potrebna nam je podrška svih građana u Mitrovici i svim drugim mestima koja čuvamo. Verujemo da razlika ima, razlike možemo izraziti, ali to moramo uraditi na miran način. Tu smo da zaštitimo sve zajednice i nastavljamo to da radimo’, rekao je general Bentler. Ministar za Kosovo i Metohiju, Goran Bogdanović, je ponovio da Srbija želi dogovorima i kompromisima da rešava probleme koji postoje na Kosovu i Metohiji i da su jednostrane odluke apsolutno neprihvatljive, bez obzira sa koje strane dolaze, da li sa srpske, albanske ili od strane međunarodne zajednice. On je za ponedeljak u Beogradu najavio razgovor sa EULEKS-om oko otvaranja suda u Kosovskoj Mitrovici i istakao da se ne može dopustiti otvaranje tog suda ako se bude išlo jednostrano. “Ne mogu nam EULEKS niti kosovske vlasti nametati ko će ovde biti sudija, tužilac, po kojim zakonima će se raditi, kakva će biti jurisdikcija tog suda. To moramo da se dogovorimo i nađemo kompromis oko svega toga i neće biti problema kao što je bilo juče’, rekao je ministar Bogdanović u Kosovskoj Mitrovici.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017